Suositut postaukset

lauantai 6. helmikuuta 2021

Digitaalinen evoluutio

 Despite these advances, designing robots to work in unknown or inhospitable environments, like exoplanets or deep ocean trenches, still poses a considerable challenge for scientists and engineers. Out in the cosmos, what shape and size should the ideal robot be? Should it crawl or walk? What tools will it need to manipulate its environment, and how will it survive extremes of pressure, temperature and chemical corrosion?

An impossible brainteaser for humans, nature has already solved this problem. Darwinian evolution has resulted in millions of species that are perfectly adapted to their environment. Although biological evolution takes millions of years, artificial evolution—modeling evolutionary processes inside a computer—can take place in hours, or even minutes. Computer scientists have been harnessing its power for decades, resulting in gas nozzles to satellite antennas that are ideally suited to their function, for instance.

https://singularityhub.com/2021/02/04/were-teaching-robots-to-evolve-autonomously-so-they-can-adapt-to-life-alone-on-distant-planets/ 

Avaruudessa ei ihminen selviä ilman robottikavereitaan, Tietokoneella toteutettu evoluutio mahdollistaa uudet innovaatiset ratkaisut, joita ihminen ei ehkä itse keksisi. Evoluutiosta inspiraationsa saaneita algoritmeja on käytetty jo vuosikymmenet, mutta vasta nyt on käytössä riittävästi prosessoritehoa (ja muistia) että voidaan simuloida kunnolla. Prosessoritehojen kasvaessa (ja kvanttitietokoneiden kehittyessä) evolutiivisten algoritmien mahdollisuudet kasvavat exponentiaalisesti. Pikkuhiljaa kehitys kehittyy: askeleet ovat pieniä mutta tärkeitä. 

http://thundaxsoftware.blogspot.com/2010/11/genetic-algorithms-ga.html

Tietokoneella suoritettu evoluutio on siinä mielessä tärkeää, että tietokone algoritmi voi kehittyä yötä päivää kun ihminen jaksaa tehdä töitä vain muutaan tunnin päivässä (todellatehokasta työtä ihminen ei jaksa kuin vähän aikaa). Tälläisessä tilanteessa tietokone evoluutiosta tulee ratkaisen tärkeää.

http://togelius.blogspot.com/2015/07/revolutionary-algorithms.html

https://cis.ieee.org/professional-development/high-school-outreach-subcommittee/19-professional-development/415-introduction-to-evolutionary-computation

Tietokone algoritmeilla ja yleensäkin teknologialla on myös monimutkainen poliittinen ulottuvuus. Tätä ei yleensä ymmärretä tietotekniikka alalla, koska suurimmalla osalla on tekninen koulutus. Itse olen kyllä opiskellut tietotekniikkaa ja muutakin tekniikkaa mutta varsinainen koulutuspohja on ihan muualla. Tekninen koulutus ei ainakaan pääasiallisesti valmista opiskelijaa ymmärtämään teknologian yhteiskunnallisia vaikutuksia. Teknologialla on valtavat yhteiskunnalliset vaikutukset. Sinällään on erittäin harmillista, että näitä ei oiken opeteta missään. Pieniä pätkiä tutkitaan ja opetetaan mutta kokonaisuutena muutokset ovat niin valtavia ja maatajärisyttäviä ettei niitä juurikaan kukaan tutki. Tietysti nämä asiat ovat niin monimutkaisia ettei niistä oikein saa mitään selkoa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti