Suositut postaukset

torstai 4. maaliskuuta 2021

Kylmäteknologia

 VTT:n johtamassa monitieteellisessä tutkimusprojektissa selvitetään, miten dataa voidaan siirtää mataliin lämpötiloihin ja takaisin huoneenlämpöön. Kylmiin, suprajohtaviin oloihin dataa pitää siirtää tulevissa kvanttitietokoneissa.

Kvanttitietokoneen tietojenkäsittely perustuu suprajohtaviin kubitteihin, joita käytetään äärimmäisen matalissa lämpötiloissa. Kubitteja hallitaan tyypillisesti perinteisellä elektroniikalla, joka sijaitsee huoneenlämmössä. Tämän hetken kvanttikoneissa kubitteja siirrellään sähkökaapeleilla, mutta kun niiden määrä nousee satoihin tuhansiin, vastaava hallintakaapelien määrä aiheuttaa sietämätöntä lämpökuormitusta. Tällöin kvanttisuorittimen edellyttämää kylmyyttä ei voida pitää yllä.

Yksi ratkaisu on hallita kvanttisuoritinta perinteisellä suorittimella, joka sijoitetaan kvanttisuorittimen läheisyyteen. Yhden vuokvantin logiikkapiirit (SFQ) ovat lupaavin keino tähän. Ne vastaavat kyvykkyyksiltään perinteisten tietokoneiden logiikkaa, mutta käyttävät puolijohteiden välillä suprajohtavaa teknologiaa. Koska SFQ-teknologia tarjoaa matalalle lämpötilalle, sitä käytetään perinteisissä tietokoneissa vain harvoin. Suprajohtaviin kvanttitietokoneisiin yhdistettynä tämä haittapuoli kääntyy kuitenkin eduksi.

https://etn.fi/index.php/13-news/11843-vtt-n-vetamassa-projektissa-kehitetaan-suprajohtavia-suorittimia

Suprajohtavat kvanttipitit toimivat vain kylmässä. Suomessa on Neuvostoliiton perintönä osaamista kylmä alan fysiikasta.

VTT kehittää parhaillaan suomalaista kvanttitietokonetta yhteistyössä suomalaisen start up -yritys IQM:n kanssa. Vaikka lyhyen tähtäimen tavoite onkin vain 50 kubittia, VTT luo aCryComm-projektissa perustaa pitkäaikaiselle kehitykselle kohti paljon tehokkaampia kvanttitietokoneita.

 https://etn.fi/index.php/13-news/11843-vtt-n-vetamassa-projektissa-kehitetaan-suprajohtavia-suorittimia

Hienoa, että Superälyn komponentit kehittyvät kaiken aikaa. Riittävästi kun saadaan innovaatioita aikaiseksi niin todellinen Superäly suntyy kuin itsestään.

https://havaitsija.blogspot.com/2010/12/suprajohteen-paradoksi.html

https://havaitsija.blogspot.com/2010/12/suprajohtava-sahkonsiirto.html

http://terotheikkila.blogspot.com/2008/06/muoti-ilmit-i-korkean-lmptilan.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti