Suositut postaukset

perjantai 3. toukokuuta 2024

Sota ja tekoäly

Sota on Supistista, sille ei voi mitään.

Yhdysvaltain ilmavoimat on ensi kertaa päästänyt median edustajat seuraamaan tekoälyn ohjaaman F-16-hävittäjän ilmataisteluharjoitusta ihmisen ohjaamaa hävittäjää vastaan. Tekoäly-hävittäjässä oli kyydissä Yhdysvaltain ilmavoimaministeri Frank Kendall.

Ilmavoimien mukaan vastaavia harjoitustaisteluita on järjestetty F-16-koneella viime syyskuusta lähtien yhteensä parisenkymmentä kertaa. Tekoäly kehittyy harjoituksissa niin nopeasti, että se alkaa jo voittaa ihmisen ohjaaman hävittäjän.

Kaikki suuret asemahdit kehittävät kilpaa tekoälyn ohjaamia lentokoneita ja drooneja, sillä ne tulevat halvemmiksi kuin ihmisen kuljettamat laitteet.

Suuri kysymys on, annetaanko niille päätösvalta aseiden käyttöön. Ministeri Kendall sanoi koelennon jälkeen vakuuttuneensa, että tekoäly on tarpeeksi kehittynyt, että sille voi antaa vallan päättää, käyttääkö se aseitaan vai ei.

https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-224903

Israel ja Amerikka ajavat maailmaan todelliseen Supismiin. Sellaiseen Supismiin, joka on ennustettu jo Raamatussa. Kansa pukeutuu Jumalan sotisopaan. Tekoäly taistelee! Eikä anna periksi kuten nisäkästaistelija. Todellinen sotilas on tekoäly sillä se ei väsy ja jaksaa taistella isänmaan puolesta vaikeissakin oloissa. Ihmissotilas; sinä et ole oikeutettu kantamaan kunniamerkkejä, koska sinun sydämessäsi asuu pelko. 

Bingin kirjoitus tekoälystä sodassa:

**Tekoäly sodankäynnissä: Mahdollisuudet ja uhkat**

Tekoäly on mullistanut monia elämänaloja, ja sen vaikutus sodankäyntiin on yhtä merkittävä. Sodankäynnissä tekoäly voi tarjota strategisia etuja, kuten nopeamman päätöksenteon ja tarkemman tiedustelun, mutta se tuo mukanaan myös uusia eettisiä ja moraalisia kysymyksiä.

**Mahdollisuudet**

1. **Tiedustelun tarkkuus**: Tekoäly voi käsitellä ja analysoida suuria datamääriä nopeasti, mikä voi parantaa tilannekuvien muodostamista ja kohteiden maalittamista¹. Esimerkiksi Ukrainan armeija on käyttänyt tekoälyä näihin tarkoituksiin, mikä on auttanut heitä operatiivisessa toiminnassaan¹.

2. **Siviilien suojeleminen**: Tekoälyn avulla voidaan teoriassa vähentää siviiliuhreja, sillä se voi auttaa kohdistamaan iskut tarkemmin ja välttämään siviilikohteita¹. Israel on esimerkiksi käyttänyt tekoälyä Hamas-taistelijoiden maalittamiseen, mikä on auttanut heitä välttämään siviiliuhreja¹.

3. **Operatiivinen tehokkuus**: Tekoäly voi auttaa joukkojen siirtelyssä ja logistiikan optimoinnissa, mikä tekee sotilaallisista operaatioista tehokkaampia ja kustannustehokkaampia¹.

**Uhkat**

1. **Autonomiset aseet**: Autonomisten aseiden, kuten itsenäisesti maaliin hakeutuvien ohjusten, kehitys herättää huolta niiden kontrolloimattomasta käytöstä ja mahdollisista virheistä, jotka voivat johtaa odottamattomiin seurauksiin¹.

2. **Eettiset dilemmat**: Tekoälyn käyttö sodassa asettaa eettisiä kysymyksiä, kuten kuka on vastuussa tekoälyn tekemistä päätöksistä ja miten varmistetaan, että tekoäly toimii moraalisesti ja eettisesti oikein².

3. **Turvallisuusriskit**: Tekoälyn väärinkäyttö tai virheet kriittisissä järjestelmissä voivat johtaa katastrofaalisiin seurauksiin, kuten sotien syttymiseen virheellisten havaintojen perusteella².

**Johtopäätökset**

Tekoälyn käyttö sodankäynnissä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia, mutta se vaatii vastuullista lähestymistapaa. On tärkeää, että tekoälyn kehitys ja käyttö tapahtuvat eettisten ja moraalisten periaatteiden mukaisesti. Suomi onkin liittynyt tekoälyn vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan julistukseen, mikä korostaa vastuullisuuden merkitystä tässä kehityksessä³.

Tekoäly voi olla arvokas työkalu sodankäynnissä, mutta sen käyttö edellyttää jatkuvaa arviointia ja säätelyä, jotta sen hyödyt voidaan maksimoida ja riskit minimoida. Tulevaisuudessa on tärkeää, että kansainvälinen yhteisö työskentelee yhdessä luodakseen selkeät säännöt ja standardit tekoälyn käytölle sodankäynnissä.

Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 3.5.2024
(1) Tekoäly neuvoo Israelia, mihin taloon iskeä – asiantuntija .... https://yle.fi/a/74-20083155.
(2) Tekoälyn kolme uhkaa ja kolme mahdollisuutta – asiantuntijat ja .... https://yle.fi/a/74-20034602.
(3) Suomi liittyy tekoälyn vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan .... https://valtioneuvosto.fi/-/suomi-liittyy-tekoalyn-vastuullista-sotilaallista-kayttoa-koskevaan-julistukseen.
(4) 41 Tekoäly sodankäynnissä - Doria. https://www.doria.fi/handle/10024/187824.
(5) Suomi liittyi tekoälyn vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan .... https://www.suomenmaa.fi/uutiset/suomi-liittyi-tekoalyn-vastuullista-sotilaallista-kayttoa-koskevaan-julistukseen/.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti